Adrenalinové zážitky

23. 3. 2022 13:35 Zážitky

Adrenalinové zážitky, při kterých tuhne krev v žilách a rozbuší se vám srdce. Víte co je to adrenalin a při jakých zážitcích ho zažijete nejvíc? Odpověď na otázky najdete v našem článku, ale pozor, dostanete pořádnou dávku adrenalinu.

Adrenalinové zážitky

Co je to adrenalin?

Každý z nás za svůj život určitě zažil adrenalin, ať už plánovaně, nebo se jen dostal do situace, kde se spustil takzvaný adrenalinový hormon stresové reakce. U každého jedince tělo reaguje odlišně, co je pro někoho běžná situace, může být pro druhého stav nekomfortní vyvolávající strach nebo dokonce paniku. Adrenalin je hormon stresové reakce, který připravuje tělo na výkon, nebo překonání větší výzvy, než je běžného stavu, na jaký je tělo zvyklé. Adrenalin neboli hormon epinefrin, způsobuje zrychlený tep, rozšíření zornic a aktivuje potních žláz, a to je důvod, proč se lidí při zvýšené adrenalinové zátěži více potí.

Konigsjodler klettersteig


Adrenalin při každodenní činnosti

Nemusí to být nutně vyhledávané aktivity a zážitky, stresové situace zažíváme možná častěji než bychom chtěli a bohužel často nedobrovolně. I běžná jízda autem se může snadno stát nechtěným adrenalinových zážitkem, strach a tak trochu adrenalin zažívají děti čelící problému ve škole, ať už je to špatná známka, písemka a nebo třeba poznámka. U většiny z nás se spouští stresový hormon na plný obrátky při závěrečných zkouškách ve škole, při plnění důležitých úkolů, kde víte, že nesmíte udělat chybu atd.  Raději se podívejme na adrenalinové zážitky, kterých se samozřejmě účastníme dobrovolně a naopak čím více adrenalinu tím lépe, tedy co jsme schopni ještě dát. 

Nejadrenalinovější zážitky

Mírný adrenalin
pro někoho může být maximálním adrenalinovým zážitkem let horkovzdušným balónem, strach z výšek je velkým spouštěčem stresového hormonu. To samé platí během vyhlídkového letu letadlem. K méně stresujícím zážitkům řadíme i vybrané únikové hry, například hra v jeskyni, kde je vaším úkolem dostat se po tmě na denní světlo, Král pašeráků, ale pokud se rozhodnete hrát tuto únikovou hru za tmy, stává se z toho spíše střední adrenalinová záležitost. K mírným adrenalinům řadíme svezení v BVP, dálniční jízdu v supersportu nebo třeba plavbu na plachetnici, ovšem i u plachetnice se to může při horším počasí, snadno změnit v pěknou adrenalinovou plavbu.

Plachetnice Lipno


Střední adrenalin


při jízdě tankem, s Hummerem v terénu a nebo za volantem závodního BWM na okruhu. O něco větší stresovou zátěž zažijete při automobilovém závodu i během jízdy se závodní buggy. Většina automobilových zážitků, kde jste v roli řidiče je spíše středním adrenalinových zážitkem, něco jiného je v případě jízdy na místě spolujezdce, to je tak trochu jiná kategorie.  Z leteckých zážitků zažijte více adrenalinu během pilotování letadla, ve větrném tunelu a někdo také při letu horkovzdušným balónem, ale to platí především během startu a přistání. O něco děsivější únikové hry jsou zárukou dostatečného adrenalinu, pokud se chcete přiměřeně bát, zkuste Dům duchů, Útěk ze žaláře, nebo již zmíněnou hru Král pašeráků hranou za tmy. Dostatek adrenalinu při lezení na Via ferratě, speleo zážitku i během úžasného Canyoningu. Na hraně mezi středním a maximálním adrenalinem je flyboarding, naprosto neskutečná záležitost.

Flyboarding

 

Maximální adrenalin


zažijete jednoznačně během tandemového seskoku, bungee jumpingu a při výstřelu z praku. Opravdu bát se budete ve hře Poltergeist, která patří k nejstrašidelnějším únikovým hrám na světě. Maximální adrenalin zaručen při akrobatickém letu, nebo ve stíhačce. Kurz přežití je kapitolou samo pro sebe, kdo nezažil, nepochopí. V automobilových zážitcích se připravte na maximální adrenalin při jízdě místě spolujezdce v závodním autě, nebo v unikátní dvou sedadlové formuli.

Bungee jumping

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!