Co je to bungee jumping

15. 4. 2020 07:41 Zážitky

Víte co je to bungee jumping, jak vznikl a kde si můžete na laně skočit? Známe nejlepší lokality včetně nejvyššího mostu v ČR a ceny jednotlivých seskoků.

Co je to bungee jumping

Bungee jumping na laně

Bungee jumping umožňuje lidem připoutaným elastickým pružným lanem skok z velké výšky. Skákací rampa je umístěna na vysoké konstrukci, most, jeřáb, budova, rokle, nebo unikátně v ČR na televizní věži skokanských můstků v Harrachově.

Skákat se může střemhlav nebo po nohou. Nabízí se i speciální skoky, houpačka a katapult. Houpačka je skok se zhoupnutím do strany tam a zpět ve vysoké rychlosti. Katapult je trochu odlišná disciplína známá jako výstřel z praku. Všechny varianty kromě výstřelu z praku, lze absolvovat ve dvou, tedy tandemový seskok

Historie bungee jumpingu

Víte jak údajně vznikl bungee jumping? Legenda vypráví o ženě, která se snažila uniknout před zlým manželem. Vyšplhala před ním na vysoký strom, kde si ke kotníkům uvázala liánu. Její manžel lezl za svou ženou, ale dřív než ji mohl chytit, tak se žena vrhla střemhlav dolů. Horlivý muž bez rozmýšlení vrhl za svou ženou, neuvědomil si, že skok z takové výšky není dobrý nápad a na rozdíl od ženy se zabil. Holt, úkol zněl jasně, prostě skočit.

 Je to příběh, kdy žena přelstila svého zlého muže, leč s tragickým koncem. Muži pak začali skoky provozovat a udělali si z toho obřadní rituál, jestli to bylo z úcty k odvaze oné ženy, nebo aby jim už žádná další neutekla, to už se bohužel neví.

Od té doby technologie bungee jumpingu pokročila, dnešní lana jsou naprosto bezpečná. Možná jste v příběhu našli malou trhlinu, jak se žena po seskoku odvázala? To bohužel nikdo neví, je to záhada, která zřejmě zůstane neobjasněna, nebo se možná tento příběh nikdy nestal🤔

Bungee jumping v tandemu

Jasný původ bungee jumpingu pochází z ostrova Letnice na Vanatu, kde se tradičně koná starodávný rituál, ve kterém mladí muži skáčou z vysokých dřevěných plošin s vinnou révou přivázanou ke kotníkům. Je to zkouška odvahy, ale oproti klasickému bungee jumpingu, se po pádu dotýkají země, nicméně révové lano je pružné, aby dostatečně tlumilo pád. Jak vidíte, dnešní bungee jumping je na rozdíl od rituálu z ostrova Letnice na Vanatu, procházka růžovou zahradou a hlavně bezpečný.

Jak probíhá bungee jumping?

Není to nic složitého. V určený den a čas se dostavíte k místu seskoku. Obdržíte klasické instrukce a domluvíte se na druhu seskoku (střemhlav, po nohou). Před skokem vás zváží a dle toho naměří délku lana. V případě skoku nad vodní hladinou, se můžete rozhodnou, zda se namočíte, nebo zhoupnutí skončí těsně na vodou. Bungee lanem vás přivážou za kotníky, vše důkladně zkontrolují a pak uslyšíte, 3, 2, 1, jump! No a je to, právě jste absolvovali svůj první bungee jumping.

Jaké druhy seskoku najdete v naší nabídce?

Nejčastěji se skáče z mostu, v naší nabídce najdete nejvyšší most v České republice, kde se provádí bungee jumping. Jedná se o most Hačka v Chomutově, kde mají seskoky už dlouholetou tradici. Netradičním seskokem je televizní věž skokanských můstků v Harrachově.

Abychom mohli tento adrenalinový zážitek dopřát odvážlivcům i v jiných lokalitách, objíždíme v létě Českou republiku s jeřábem. Seskok z jeřábu si můžete užít v Praze, Olomouci, Ostravě a v Brně. Skáče se z výšky 50 metrů. Tento unikátní zážitek se nicméně koná v uvedených městech pouze 2x ročně. V zahraničí najdete další netradiční místa, útesy, přehrady, věže atd.

Tak co, rozhodli jste se to zkusit, podívejte se na naší nabídku bungee jumpingu včetně cen jednotlivých seskoků. Pokud byste si to přáli jako dárek, klikněte níže na tlačítko sdílet na Facebooku nebo na Twitteru a možná někdo z vašich přátel, dostane skvělý nápad, pořídit bungee jumping jako dárek.

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!