Co je to horkovzdušný balón

8. 1. 2020 09:30 Cestování, Zážitky

Nejkrásnější pohled na svět je z horkovzdušného balónu a kdo nevěří, tak ještě neletěl. Představte si jak se vznášíte vysoko nad krajinou jako ptáci, prostě nádhera :-). Jak takový let probíhá?

Co je to horkovzdušný balón

Let horkovzdušným balónem

Horkovzdušný balón je jeden z nejoblíbenějších zážitků napříč všech věkových kategorií. V České republice provozují tuto činnost desítky firem. Nabídka se často liší především velikostí koše. Létá se v malých koších od 5 do 10 osob, nebo ve velkých koších až pro 20 osob.


Bohužel je balónové létání závislé na počasí, hlavně na povětrnostních podmínkách a právě z tohoto důvodu, se létá brzy ráno a večer. V zimě je možné letět ve větším časovém rozsahu, oproti tomu si v létě přivstanete už kolem 5 ranní hodiny. Směr si určit nemůžete, kam bude foukat vítr, tam zkrátka poletíte.     

Než poletíme

Samotný let horkovzdušným balónem, předchází velmi zajímavá část, rozbalení a následné plnění balónu. Sami jsme si to samozřejmě vyzkoušeli, rozbalujeme a rozprostíráme balón na trávě. Chytneme balon na dvou koncích, zatímco se obřím větrákem vhání vzduch do vnitra balónu. Postupně se plní a formuje, pak přichází nejzajímavější část, plnění balónu hořákem. Za žádnou cenu nepustit, i přes extrémní žár (nebylo to tak hrozný), jsem to vydržel a i s naší pomocí, se balón krásně naplnil teplým vzduchem.  

Letíme balónem :-)

Hotovo, balón je připraven k letu. Do koše se nastupuje pomocí otvorů v koši, výška koše je cca 120 cm a zvládnou to i méně pohyblivý lidé. Pilot pouští hořák naplno a my začínáme velmi rychle stoupat, lidi pod námi se zmenšují, až vypadají téměř jako mravenci. Pohledy jsou neuvěřitelně krásné, letíme tiše za občasného vyrušení hořákem, kterým se reguluje výška.

To jste věděli, že balon se dá i ochladit? Funkcí hořáku je i možnost napouštění studeného vzduchu a tím pádem, balón klesá. Naopak, při plnění horkým vzduchem, pochopitelně balón stoupá. Let trvá přibližně hodinu, ale vše záleží na rychlosti větru a na možnostech přistání. Během letu je pilot ve spojení s doprovodným vozidlem, které nás po přistání a naložení balónu odveze zpět na místo startu.

Pozor, přistáváme

Přistání bývá měkké, ale občas při silnějším větru, to může být trochu tvrdší. Pilot si vyhlídl krásnou louku a pomalu začínáme klesat. Fouká vítr, tak nás to táhne trochu do strany, ale než se nadějeme jsme na zemi, přistání bylo téměř jako do peřin. Proč se s balónem tahat na vlek, když to jde i jinak. Stačilo podržet lana, pilot trochu do balónu zatopil a elegantně umístil na vozík, tomu říkám profesionál. Než nás odvezou zpět k autům, proběhne tradiční balonářský křest přírodních živlů.

Jak se horkovzdušný balón ovládá?

Horkovzdušný balón lze ovládat pouze nahoru a dolů za pomocí hořáku. Když vzduch balónu ohřejete, stoupá vzhůru a naopak, když vzduch ochladíte nebo delší dobu neohříváte, balón klesá. Směr a rychlost určuje pouze vítr.

Trocha z historie balónového létání

První let se uskutečnil 5. června 1783, tehdy se do vzduchu vznesl horkovzdušný balón bratří Montgolfierů, ale složení jeho posádky bylo poněkud zvláštní. Věděli jste, že jako první se na let balónem vydala zvířecí posádka tvořená ovcí, kachnou a kohoutem? Tato odvážná posádka svým úspěšným návratem prokázala, že v atmosféře nejsou žádné jedovaté plyny a otevřela tak vzdušný prostor lidem. 

První lidskou posádkou byli Jean-François Pilatre de Rozier a François Laurent d'Arlandes, kteří se vznesli 21. listopadu 1783 a odstartovali tak éru vzduchoplavby. 

Chtěli byste se také proletět horkovzdušným balónem? Ceny a možné lokality, najdete v kategorii lety balónem.

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!