Ferrata Hluboká

7. 2. 2021 11:43 Ferraty

Ferrata Hluboká s obtížností B/C vede po celé své délce nad řekou Vltavou. Ferrata je vhodná i pro děti a začátečníky. Chystáme se na druhou část, která se dokončuje v květnu 2021.

Ferrata Hluboká

Via ferrata nad řekou

V roce 2020 byla otevřena nejnovější zajištěná cesta v České republice. Ferrata Hluboká se nachází 3,5 km od Purkarce, k ferratě se dostanete pěšky nebo na kole. Stejně tak z 8 km vzdálené Hluboké nad Vltavou. Další možností je plavba lodí, nebo na šlapadle, hned u nástupu na ferratu se nachází molo. Délka zajištěné cesty je 150 metrů, jedná se o traverz těsně nad řekou.

Obtížnost ferraty byla původně hodnocena stupněm B, ale to bylo brzy změněno na obtížnost B/C, což podle mě odpovídá realitě. V květnu 2021 se otevírá druhá náročnější část s obtížností C/D. Jakmile bude pro veřejnost otevřena, bereme vybavení a vyrazíme na celou ferratu.

Náročnost bude pro každého trochu jiná...

Ferrata Hluboká patří mezi nejjednodušší zajištěné cesty v České republice, ale rozhodně to nepodceňujte, nic nedá tak úplně zadarmo. Menší výhodu budou mít menší postavy, zajištěná cesta je vedena v traverzu a v určitých částech má tendenci lezce ze skály vytlačovat, u vyšších postav to vyžaduje trochu víc síly. Výhodou naopak pro vyšší postavy bude překročení průrvy, kde je nataženo pouze lano pro ruce a pokud nedokážete překročit na protější kramli, bude to trochu náročnější výzva, ale nic nepřekonatelného. Pokud si na to netroufáte, můžete si zakoupit kurz Via ferrata Slaný u Kladna nebo v Děčíně. 

Jste úplný nováčci a máte z toho trochu strach, vezměte si s sebou k základnímu vybavení odsedku. Základní vybavení na Via ferraty obsahuje přilbu a ferratový set. Vybavení si můžete vypůjčit ve Sportovně relaxačním areálu Hluboká nad Vltavou, odkud je také možné vydat se k nástupu zajištěné cesty lodí.

Kudy na ferratu?

Než zacvaknete svoje jištění na lano, musíte si ferratu zasloužit 3,5 km procházkou z Purkarce po cyklostezce proti proudu řeky směr Hluboká nad Vltavou. U cedule označující začátek cyklostezky je pár míst k zaparkování. Vše je vyznačené na mapě níže ve fotogalerii, nástup na ferratu označuje dřevěná cedule u cesty. 

Podívejte se na video z cesty a pokud chcete ferratu svým přátelům doporučit, sdílejte kliknutím na tlačítko Facebooku nebo Twitteru níže.

 

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!