Jak probíhá let ve větrném tunelu

29. 10. 2023 19:50 Aktuality

Víte jak se létá ve větrném tunelu, jak je to náročné a co od toho můžete očekávat? Testovali jsem větrný tunel s dětmi a přinášíme čerstvé postřehy z toho úžasného zážitku.

Jak probíhá let ve větrném tunelu

Větrný tunel, unikátní zážitek v Praze

Větrný tunel je prosklená komora, kde proudí vzduch o rychlosti až 270 km/h. Výška letové komory je 16 metrů, na dně se nachází síť, která odděluje spodní komoru od letové. Větrný tunel funguje na principu rotujícího větru o různých rychlostech. Sílu větru reguluje pracovník v koordinaci s instruktorem. Nejsilnější a tedy i největší rychlost o síle hurikánu až 270 km/h vyvine vítr při takzvaném high fly, což je bonusový let až na vrchol komory a následný volný pád.

Předletové přípravy

Než vstoupíte do větrného tunelu, oblečete si kombinézu, helmu a brýle. Před letem probíhá instruktáž, kde se dozvíte, co vás čeká a jak budete s instruktorem komunikovat. Jelikož je v tunelu velký hluk a v uších budete mít špunty, je jediná možná komunikace znaková. Instruktor vás naučí základní 3 znaky, které potřebujete k ovládání svého těla ve větru. Příkladem je zvednutá hlava, která umožňuje let vzhůru a naopak, hlava dolů umožňuje klesání. Vše se postupně naučíte během prvního vstupu s výraznou pomocí instruktora. V druhém vstupu si šikovnější vyzkouší samostatně let, ale samozřejmě stále pod kontrolou instruktora. Na závěr uvidíte, jak létá profesionál během minutové prezentace.

Větrný tunel příprava

Jak probíhá let ve větrném tunelu

Do větrného tunelu se vstupuje jednotlivě otvorem v letové komoře, kde si vás převezme instruktor a jde se na to. Základem je uvolnit se a nechat se unášet větrem. Instruktor vás naučí základní polohu umožňující vznášení se ve větru. V druhém bloku se budete učit základní ovládání svého těla. Před vstupem do druhého blogu si můžete zvolit bonusový a adrenalinovější high fly, tedy vzlet ke stropu komory a následný volný pád. Samozřejmě můžete dát přednost klasickému letu a zlepšovat své dovednosti. Rozhodně tu nejste naposled, dle zkušeností mohu potvrdit, že se většina letců do komory opakovaně vrací.

Let ve větrném tunelu

Větrný tunel z pohledu 12 leté Haničky

Větrný tunel jsem si moc užila. Oblékla jsem si kombinézu, helmu, brýle a špunty do uší. Jde se na věc, postupně se vstupuje do komory a já čekám, až na mě přijde řada. Konečně je na displeji moje jméno a jdu na to. Do tunelu se vstupuje s rukama nad sebou, hned u vstupu si mě přebírá instruktor, lehám si do větru, který mě unáší směrem nahoru. Naštěstí mě drží instruktor a ukazuje co mám dělat, jako třeba natáhnout nohy, dát hlavu nahoru atd. Moc jsem si to užila a ohodnotila bych to 9,5 z 10. Půl hvězdy strhávám, protože se bojím výšek. Mámu s tátou přemlouváme, abychom větrný tunel zase navštívili, ale času mají málo, tak doufám, že to nebude dlouho trvat a zase se proletím v tunelu.

Větrný tunel v Praze

Větrný tunel z pohledu 10 leté Terezky

Létání ve větrném tunelu bylo super, když jsem do něj vstoupila, připadala jsem si lehká jako peříčko. High fly byl pro mě obrovský adrenalin, pač nemám ráda velký výšky.

Větrný tunel dokonalý zážitek

Větrný tunel z pohledu puberťáka

Ač jsme se snažili přesvědčit našeho milého puberťáka Jakuba, aby napsal své pocity, ukázalo se, že je to nadlidský úkol, napsání alespoň krátkého hodnocení bychom se tento rok nejspíš nedočkali, museli jsme se spokojit se slovním hodnocením - jo bylo to super.

Kolik stojí větrný tunel?

Ceny jsou rozděleny dle délky letu. U základní varianty na 3 minuty letu si můžete zakoupit levnější off peak, neboli let pondělí - čtvrtek. V ceníku máme také zvýhodněnou cenu pro děti do 15 let. Nejprodávanější je základní varianta, ale doporučujeme zakoupit rovnou 6 minut. Využít také můžete vstup s virtuální realitou, to jsme zatím bohužel netestovali. Závěrem musíme uznat, že se jedná o návykový zážitek, který si rozhodně budete chtít několikrát zopakovat. 

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!