Thajské masáže

23. 11. 2021 12:11 Zážitky

Není masáž jako masáž! Síla dokonale provedené masáže tkví především ve zkušenostech. Výběr maséra nebo masérky proto není radno podceňovat.

Thajské masáže

Kde se vzali masáže?

Možná vás překvapí, že masáže nejsou výdobytkem moderní doby a mají poměrně dlouhou historii. První psané zmínky o masážích najdeme už u starých Egypťanů, V Ebersově papyru, jehož vznik je datován už do doby 5000 let před Kristem, je masáž označována jako jeden z léčebních prostředků.

V Číně pak nacházíme první zmínky o terapii masáží v kánonu Nei Thing Sou Wen z období kolem roku 3700 před Kristem, a o masážích se zmiňují také Konfuciovy spisy. Právě z Číny se umění masáží rozšířilo do Indie a odtud i do Thajska, které je dnes svými masážemi proslulé po celém světě.

Umění masáže však velmi dobře ovládali také Peršané, Babyloňané či Asyřané. A ani staří Řekové a Římané se zřejmě bez masáží neobešli. Je známo, že římský lékař Galénus masíroval gladiátory před vstupem do zápasnické arény a přeživší také po zápase.

Samotné slovo masáž je pravděpodobně z řeckého „massó“, což znamená mačkati, hnísti. V různých obměnách je pak najdeme také v hebrejštině „mašeš“, arabském „mas“ nebo latinském „massa“. 

V čem spočívá kouzlo thajské masáže?

Umění masáže se v Thajsku dědí z generace na generaci již více 2 tisíce let. Za zakladatele thajských masáží je považován Buddhův blízký přítel a lékař Jivaka. Jeho léčebné postupy doplněné o tradiční čínskou medicínu a staroindickou Ájurvédou, rozvíjeli buddhističtí mniši v thajských chrámech.

Thajská masáž je v podstatě terapeutická technika. Jejím základním cílem je pročištění a harmonizace energetických drah a jejich bloků. Podle jógové filozofie, z které thajská masáž vychází, je naše tělo protkané systémem dráh, kterými proudí životní síla (energie). Pokud je z nějakého důvodu toto volné proudění energie narušeno, dochází v našem těle k nerovnováze. Ta se může následně projevit ve formě nějaké nemoci, či různých duševních problémů.

Pokud jsou tato místa, nebo chcete-li energetická centra, šetrně promačkávána a protahována, energie se znovu dostane do pohybu po celém organismu. Podle indické tradice je v těle na 72 tisíc energetických drah (nazývaných v thajštině Sen). Thajské masérky pracují s deseti nejdůležitějšími, na kterých jsou akupresurní body.

Každá z těchto drah má spojitost s velkou škálou nemocí, zdravotních a duševních potíží, takže i masáž samotná je většinou cílena na určité zdravotní problémy. Pro maséra je vždy nejdůležitější, a také nejtěžší, naučit se tyto dráhy správně vycítit a lokalizovat.  

Většinou začneme uvažovat o masáži, pokud nás bolí záda nebo unavené svalstvo, ale věděli jste, že masáž vám může pomoci i s vráskami v obličeji? Správně cílená masáž vás dokáže zbavit trápení s nevzhlednými striemi a celulitidou, pomůže s nespavostí nebo migrénou.

Správně provedená thajská masáž pomůže zmírnit bolest a ulevit od stresu a velmi často se využívá také jako pravidelná prevence a ochrana zdraví. Během masáže dochází k uvolnění napětí, posílení nervového systému, uklidňuje mysl a navozuje pocit harmonie. Thajská masáž obnovuje vnitřní rovnováhu celého těla.

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!