Ferrata Havranka Český Krumlov

24. 9. 2021 11:24 Ferraty

Vyzkoušeli jsme ferratu Havranku v Českém Krumlově! První zajištěná cesta přímo v Českém Krumlově vede nad řekou k Havraní skále. Podívejte se na náš popis cesty a video.

Ferrata Havranka Český Krumlov


Den D konečně nastal a mohli jsme se vydat na první zajištěnou cestu v Českém Krumlově. Provozovatelem zajištěné cesty je spolek Českokrumlovské ferraty z.s. Nástupní místo najdete naproti pivovaru na pravém břehu Vltavy. Parkovat můžete na parkovišti pod poštou, prvních 40 minut zdarma, každá další započatá hodina 40 Kč. Malé místo pro cca 2 auta je přímo pod stěnou, ale není to oficiální parkoviště.

110 metů dlouhá zajištěná cesta je označena obtížností C. Na začátku je krátký jednoduchý traverz B/C těsně nad řekou, velice zajímavý pohled pro vodáky🤔

Cesta za traverzem stoupá k nejtěžšímu místu ferraty. Za krátkým traverzem se oddělí takzvaně zrno od plev 😃. Krátký pohled na řeku a jde se na to💪

A je to tady, klíčové místo, krátký převislý úsek o obtížnosti C, ale pozor pro menší postavy může být tento úsek velice náročný. Pokud se na ferratě nachází převislý úsek, je většinou cesta hodnocena minimálně obtížností C/D, ale zde se jedná o velmi krátkou zajištěnou cestu a vyšší hodnocení by mohlo zájemce odradit. Navíc se převis nachází na místě, odkud se snadno a bezpečně můžete vrátit zpět.

Jakmile překonáte nejtěžší část, čeká vás pohodová cesta k lanovému mostu. Z ferraty se nabízí krásné výhledy na Krumlov a řeku Vltavu.

Máte strach z výšek, tak se připravte na pořádnou výzvu. Poslední překážkou ke zdolání této ferraty je lanový most! Sice to není nijak vysoko, ale most je na české poměry celkem dlouhý a hodně se hýbe. Pokud si na to netroufnete, můžete použít únikovou cestu. 

Za lanovým mostem následuje krátký úsek B/C a už stojíte na vrcholu skály s krásnými výhledy na Český Krumlov. Z tohoto místa můžete také pozorovat ostatní lezce na ferratě. Jedná se sice o krátkou Via ferratu, ale rozhodně stojí za návštěvu. Cesta je vhodná i pro úplné začátečníky.

Cesta dolů vede po vyšlapané cestě. Zajištěnou cestu zvládnete zhruba za 30 minut. Cesta zpět je otázkou cca 10 minut. Pokud nemáte potřebné vybavení nebo je to vaše první ferrata, doporučujeme využít místní průvodkyni, která vám vysvětlí základní pravidla pohybu po zajištěných cestách a obstará pro vás kompletní vybavení pro zdolání této krásné ferraty. Jste z daleka, využijte naší nabídku top ubytování v Českém Krumlově. Za tuhle cenu lepší ubytování v Českém Krumlově nenajdete.

Podívejte se na video první zajištěné cesty Havranka v Českém Krumlově. Pokud se vám článek líbil, můžete ho přes tlačítka pod článkem sdílet na Facebooku a Twitteru.

 

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!