Hotel Tančící dům

13. 8. 2020 16:01 Zážitky, Aktuality

Před téměř třiceti lety se Tančící dům stal nedílnou součástí Prahy. Jedna z nejkontroverznějších pražských památek v sobě dnes ukrývá galerii, hotel, kancelářské prostory, luxusní restauraci i skleněný bar s vyhlídkovou terasou, odkud se vám naskytne jedinečný 360 stupňový pohled na Prahu.

Hotel Tančící dům

Netradiční hotel Tančící dům

Tančící dům byl navržen architekty Vladem Milunićem, Frankem O. Gehrym a Evou Jiřičnou. A proč právě Tančící dům? Dvě nárožní věže mají symbolizovat slavný meziválečný taneční pár Freda Astaira a Ginger Rogersovou.  

Jak to všechno začalo? Na začátku příběhu Tančícího domu stojí vlastně několik nečekaných náhod. Koncem 2. světové války si američtí letci, 14. února 1945, spletli Prahu a Drážďany. Při bombardování byl zničen mimo jiné i jeden z činžovních domů na Rašínově nábřeží. Až do 90. let ale nebylo jasné co na původní místě vznikne.

Už v 80. letech o možnostech využití proluky diskutoval Václav Havel s chorvatským architektem Vlado Mulinićem, kteří bydleli v sousedním domě. Jejich snem bylo vybudovat dům věnovaný kultuře s knihovnou, divadlem a kavárnou. Svou vizi však mohli začít uskutečňovat až po pádu komunismu. Dům, který měl proluku zaplnit, měl být odrazem doby a reflexí společnosti v době Sametové revoluce. Dvě věže tedy nesymbolizují pouze roztančený pár, ale vyjadřují i stav společnosti v listopadu 1989 – skleněná dynamická část a zděná statická část - kdy se její menší část oddělila od většinové, staticky totalitně strnulé, a vydala se do světa změn.

Tančící dům - pohled na Hradčany

Problémem však bylo najít investora, tím se nakonec stala holandská společnost Nationale Nederlanden (pozdější ING), která však stavbu hodlala využít jako kancelářskou budovu, a tak původní kulturní projekt musel vzít za své. Další podmínkou byla i spoluúčast světového architekta. Francouzského architekta Jeana Nouvela se Milunićovi získat nepodařilo, američan Frank O. Gehry však už účast na projektu přijal („pro zemi, jež dala Americe Jaromíra Jágra, udělá cokoli“).

Tančící dům se stal společným návrhem Vlada Miluniće a Franka O. Gehryho, na interiérech se podílela také Eva Jiřičná, britská architektka českého původu. Z této vzájemné spolupráce vznikla současná podoba budova, která ve své železobetonové konstrukci ukrývá devět nadzemních podlaží a dvě podzemní.

Stavba byla dokončena v roce 1996 a v témže roce získala prestižní ocenění amerického časopisu Times za design.

Tančící dům

Dá se v Tančícím domě ubytovat?

Samozřejmě, můžete si dopřát jedinečný zážitek a ubytovat se přímo v Tančícím domě. Dancing house hotel nabízí luxusní interiér i vybavení pokojů a hlavně dokonalé výhledy přímo z postele.. Hotel pravidelně získává vysoká hodnocení od svých hostů. 

Můžu se do Tančícího domu podívat?

Ano, z vyhlídky na střeše jedné z věží si můžete vychutnat jedinečný pohled na Prahu. Stejně jedinečný pohled se vám naskytne i Glass baru nebo restaurace Ginger & Fred, kde si navíc můžete dopřát jedinečné degustační menu od Ondřeje Slaniny.

Jak se k Tančícímu domu dostanete?

Tančícím dům se nachází v Praze na Jiráskově náměstí, pouhých 220 m od nejbližšího vstupu do metra, na lince B - stanice Karlovo náměstí.

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!