Intersport klettersteig

7. 3. 2021 08:53 Ferraty

Intersport klettersteig u jezera Gosausse s lanovým mostem do nebe! Zajištěná cesta na vrchol Donnerkogelu s výhledy na Dachstein a jezero Gosausee.

Intersport klettersteig

Intersport klettersteig

Donnerkogel se nachází v pohoří Dachsteingebirge u jezera Gosausee. Ferrata vede až na vrchol Grosse Donnerkogelu do výšky 2055 metrů, z vrcholu se nabízí nádherné výhledy na jezero a na masív Dachsteinu včetně jeho nejvyššího vrcholu. Obtížnost ferraty je hodnocena stupněm C/D, dle mého názoru, je to odpovídající. Vrcholem ferraty je 40 metrů dlouhý lanový žebřík, úžasný zážitek.

Ferrata se obvykle leze 3 hodiny, nicméně v létě je hojně navštěvovaná a bohužel se do ní snaží nastoupit i lidi, kteří na to nemají, v tomto případě se připravte na fronty a na podstatně delší čas. Ideálně, když se na horu lanovkou vydáte hned první jízdou v 8:15. Cena obousměrné jízdy je cca 17 euro.  Pozor, na ferratu nastupujte nejdříve koncem června,  v případě zbytků sněhu, je výstup a hlavně sestup nebezpečný.

Vyrážíme

Parkujeme na velkém parkovišti u dolní stanice lanovky Gosaukammbahn. Od parkoviště se můžete vydat pěšky nebo lanovkou, která vás vyveze do výšky 923 metrů. Určitě doporučuji zvolit lanovku, ferrata je poměrně dlouhá a budete potřebovat dostatek sil na zdolání. Od horní stanice lanovky vyrážíme směr Gablonzer Hütte a dále pokračujeme cca 20 minut po značené cestě k nástupu na ferratu.

Donnerkogel klettersteig

Ferrata na Donnerkogel

Hned na začátku je nutné vylézt stěnu o obtížnosti B/C, poté kousek traverzujeme až ke klíčovému místu obtížnosti C/D. Zde vás čeká kolmá stěna, která vyžaduje použití více síly. Po úspěšném zdolání nejnáročnějšího úseku, pokračujeme snadněji ke kolmé stěně, kterou zdoláme pomocí dvou žebříků. Dále spíše chodeckým terénem, až k vrcholnému zážitku tohoto klettersteigu, kterým je 40 metrů dlouhý lanový žebřík, spojující dvě stěny.

Lanový žebřík vypadá naprosto impozantně, ale je dobře ukotven a celkem stabilní. Nicméně to platí pouze pokud jste na žebříku sami. V případě, že vás bude na žebříku více, maximální povolené zatížení jsou 4 osoby, je to jiná káva. Žebřík se začne výrazněji kývat a to může působit potíže psychicky méně odolným osobám.

Za mostem následuje druhé klíčové místo obtížnosti C/D, kolmá stěna vede až na Donnermandl, odtud sestupujeme pod závěrečný strmý úsek maximální obtížnost C, který nás zavede až na vrchol Grosser Donnerkogelu ve výšce 2054 m. Samotný vrchol nabízí úžasné výhledy, zejména na masív Dachsteinu a jezero Gosausee.

Intersport klettersteig

Náročnější sestup

Z vrcholu sestupujeme klasickou částečně zajištěnou výstupovou cestou s maximální obtížností A/B. Cesta by někomu neměla působit jakékoliv potíže, nicméně na začátku června se zde mohou nacházet zbytky sněhových polích, které mohu být pro sestup nebezpečné. Sestup nám zabral cca 1,5 hodiny k horní stanici lanovky. Intersport klettersteig doporučujeme chodit od července do září.

Podívejte se na video z výstupu.

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!