Nejrychlejší auto?

1. 4. 2020 10:50 Aktuality

Jaké je nejrychlejší auto na světě, za kolik vteřin to dá z 0 na 100 km/h? Jestli to chcete vědět, přečtěte si náš článek o nejrychlejších supersportech. Jako bonus jsme sestavili žebříček nejrychlejších supersportů, které si u nás můžete půjčit.

Nejrychlejší auto?

Jaké je nejrychlejší auto na světě?

V době, kdy čtete tento článek, už může být vše úplně jinak. Nejrychlejší auto dnes, nemusí být nejrychlejším autem zítra, zní to hodně nadneseně, ale tak nějak to v širším kontextu je. Elektromobily tu však nehledejte, to je trochu jiná disciplína.

Sledujeme neustálý souboj největších rivalů o dobití pomyslné mety nejrychlejšího auta, dříve to byl souboj především značek Ferrari, Lamborghini a Porsche. Dnes se portfolio značek s nejrychlejšími supersporty značně rozrůstá a na mety nejvyšší se derou pro veřejnost i méně známé značky sportovních aut.

V žebříčku najdete pouze supersporty, které mají oprávnění jízdy po veřejných komunikací. Na konci článku vám také představíme 5 nejrychlejších aut, které si u nás můžete skutečně vyzkoušet během zážitkové jízdy na dálnici nebo polygonu. Možná vás překvapí, jaké skvosty si můžete půjčit, ale maximálku rozhodně testovat nebudete.

Nejrychlejší auto na světě

3. SSC Tuatara, poměrně neznámé jméno pro širokou veřejnost, ale parametry jedinečného amerického supersportu jsou úctyhodné. Maximální rychlost je oproti konkurentům o něco menší, přesto 455 km/h není úplně k zahození :-). Nicméně ve zrychlení z 0 na 100 km/h překonává i Koenigsegg a jen o jednu desetinu sekundy zaostává za Bugatti. Tuatara dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,4 s. Ale v jednom parametru svou konkurenci jednoznačně drtí a tím parametrem je cena. Tautaru si koupíte oproti konkurenci za směšných 1,6 miliónů dolarů, tak co, rozbijete prasátko?

2. Koenigsegg Jesko Absolut s maximální rychlostí 472 km/h je zcela určitě nejrychlejším švédským supersportem. 5 litrový osmiválec s výkonem 1 620 koní to rozjede z 0 na 100 km/h za 2,8 sekundy, to je sice hodnota oproti sokům horší, ale v maximální rychlosti dominuje, tedy pokud bychom nepočítali maximálku u Bugatti bez elektronického omezovače. Cenovka je sice oproti Bugatti o něco nižší, ale pořád to je astronomických 3,4 miliónů dolarů.

1.Bugatti Chiron umí uhánět rychlostí 490 km/h a stává se tak nejrychlejším autem na světě, ale jeho šťástní majitelé této rychlosti nikdy nedosáhnou, výrobce raději upravil elektronicky hranici maximální rychlosti na 440 km/h. Bugatti pohání osmilitr s výkonem 1 500 koňských sil a točivým momentem 1 600 Nm. Z 0 na 100 km/h to dá za neuvěřitelných 2,5 sekundy. Cenovka asi nepřekvapí, holt si ho asi nekoupíme, za základní verzi dáte astronomických 2,4 miliónů. Zatím nám postačí rodinné auto Ford S-max s výkonem 200 koní, zrychlení a maximálku raději v souvislosti s tímto článkem zmiňovat nebudu, ale určitě má větší kufr.

Nejrychlejší supersporty v naší nabídce

A jak jsou na tom skvosty v naší nabídce. Na rovinu, maximální rychlostí nejrychlejším supersportům konkurovat nemohou, ale možná vás překvapí, že zrychlení z 0 na 100 km/h, není až tak daleko od těch nejrychlejších, pokud tedy pomineme Ariel Atom se zrychlením z 0 na 100 km/h za 2,8 sekundy, který se může směle rovnat se třemi nejrychlejšími supersporty na světě. Vítěz je tedy jasný, Ariel Atom sice není tak úplně automobil, spíše směs auta a formule, ale do provozu s ním můžete, tak si holt první příčku u nás zaslouží.
 
1. Ariel Atom, jeden z nejrychlejších supersportů na světě zrychluje z 0 na 100 km/h za neuvěřitelných 2,7 sekundy. Pouhých 520 kilogramů vážící supersport pohání dvoulitrovým motor o výkonu 310 koní. S maximální rychlostí 275 km/h už to taková sláva není, ale za to brutální zrychlení musí být na první místě.
 
2. Nissan GT-R, nejrychlejší čtyřmístný supersport na světě, japonské žihadlo zrychluje z 0 na 100 km/h za 3 sekundy. Maximální rychlost 330 km/h, ideální prostředek pro rychlou přepravu na chatu s celou rodinou. Nissan GT-R pohání šestiválec s výkonem 550 koní.
 
3. Ferrari 488 Spider pohání zážehový osmiválec o výkonu 680 koní. Italská kráska dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za rovné 3 sekundy, tachometr se zastaví až na hodnotě 325 km/h. Precizní automatická sedmi stupňová převodovka je společně se zvukem motoru, koncertem pro uši, zvlášť, když si jízdu užíváte se sklopenou střechou.
 
4. Lamborghini Huracán pohání poctivý deseti válec, který disponuje výkonem 610 koňských sil. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy. Huracán je nástupce slavného Gallarda, které také najdete v naší nabídce. Lamborghini Huracán může pelášit maximální rychlostí 325 km/h.
 
5. Ferrari 458 Italia se dělí o 5. místo společně s Lamborghini Gallardo 570 Superleggera, oba supersporty disponují shodný výkonem 570 koní, z 0 na 100 km/h  to umí za 3,4 sekundy. Maximální rychlost je jak jinak opět totožná 325 km/h. 
 

Něco málo na závěr

Zážitkové jízdy nejsou o maximálních rychlostech, ale především o emocích. Jestli toužíte po jízdě super rychlém autě, sdílejte níže tento článek a nenápadně naznačte svým přátelům, co se vám líbí a možná k narozeninám nebo k jiné významné příležitosti, obdržíte poukaz na zážitkovou jízdu. 

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!