Rosina klettersteig

13. 2. 2021 11:46 Ferraty

Ferrata Rosina v krásném prostředí rakouské soutěsky Silberkarklamm. Vertikální lezení s úžasnými výhledy na peřeje s přechodem přes lanový most.

Rosina klettersteig

Via ferrata v soutěsce

Kousek od známé vesničky Ramsau s dominantou Dachsteinu, se nachází soutěska Silberkarklamm a právě tady najdete tři Via ferraty, ale ta nejkrásnější, je jednoznačně Rosina klettersteig. Připravte se na vertikální lezení s občasnou obtížností dosahující stupně D. Ferrata je poměrně krátká a i přes vyšší stupeň náročnosti, by neměla dělat problém i začátečníkům. Hodnocení Via ferrat je hodně sporné, nezohledňuje délku ferraty, hodnocení se udává dle nejobtížnějšího místa a to může být u některých klettersteigů problém.

Jdeme na to

Nejprve se vydáme z parkoviště u vstupu do soutěsky Silberkarklamm, kde je nutné zaplatit malé vstupné. Následuje krátká procházka soutěskou, až dojdeme k místu s lanovým mostem nad rozbouřeným potokem. Pozor, cestou minete nástup na Hias klettersteig, ale tam nyní naše kroky nevedou.

Lanový most

Via ferrata Rosina začíná přechodem potoka přes stabilní lanový most. Za mostem strmě stoupáme zajištěnou cestou a rychle nabíráme výšku. Odtud se nám otevírají krásné výhledy na již zmíněný lanový most a rozbouřený potok. Stále vertikálně stoupáme téměř konstantní obtížností C/D s krátkými lehkými traverzy. S narůstající výškou se nám otevírají ještě krásnější výhledy skoro na celou soutěsku. Pokračujeme pořád strmě na horu, cca po 45 minutách, dojdeme na konec ferraty, krátké, ale krásné. 

Sestup nebo další ferrata?

Cesta dál pokračuje lesem a suťovým polem směrem k chatě Silberkar a k nástupu na krátkou sportovní ferratu Siega. Návrat k parkovišti je veden opět soutěskou, cestou míjíme malý vodopád a o kousek dál se nachází nástup na ferratu Hias. 

Via ferrata Rosina je pro zkušenější, jelikož je poměrně krátká, neměla by dělat problém i méně fyzicky zdatným lezcům. Pokud jste začátečníci nebo mírně pokročilý, doporučujeme navštívit kurz Via ferraty Pastýřská stěna, kde si vyzkoušíte s instruktorem několik tras různých obtížností.

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!