Škola smyku

4. 4. 2020 10:09 Zážitky

Jak vybrat správnou školu smyku a co se tam naučíte? Pro koho je škola smyku určena? Doporučíme vám nejlepší kurzy bezpečné jízdy nejen pro začínající řidiče a řidičky.

Škola smyku

Co je to škola smyku?

Velmi často používaný název škola smyku je trochu zavádějící název, jelikož se nejedná přímo o školu a nezaměřuje se výcvik primárně na zvládnutí smyku. Alternativní používaný název KURZ BEZPEČNÉ JÍZDY, více vystihuje náplň kurzu, tedy předcházet nebezpečným situacím. Ve většině kurzu se tedy nejedná o výuku sportovní jízdy ve smyku, ale o komplexní kurz pro začínající a mírně pokročilé řidiče. Kurz je tak ideální a vlastně by to měla být nutnost pro čerstvé držitele řidičského průkazu a pro ty, co si za volantem moc nevěří. Posláním kurzu je naučit řidiče předvídat a vhodně reagovat na různé situace, tedy předcházet nebezpečným situacím. Bohužel se i přesto do nebezpečné situace často řidiči dostávají a v tu chvíli je nezbytné vědět, jak se zachovat a umět si poradit.

Jak probíhá kurz bezpečné jízdy?

Kurz se vždy skládá ze dvou částí, teoretické výuky a praktické části s vlastním automobilem. Během teoretické výuky se dozvíte užitečné informace, co dělat, než vyjedete, zásady bezpečnosti. Jsou to velmi užitečné znalosti, divili byste se, jak je důležité mít správně nastavený volant a sedačku. Dozvíte se například, jaké jsou nejčastější chyby řidičů a na co si dát pozor. Teoretická výuka je velmi důležitá a rozhodně by neměla v kurzu chybět. Praktická část by měla probíhat ve vlastním automobilu, aby řidič lépe poznal automobil, který bude v provozu používat. Samozřejmě nebude mít celý život jeden automobil, ale pro začátek je lepší, když bude jezdit autem, na kterém se naučil základní dovednosti a reakce na krizové situace. Praktická část probíhá na cvičných polygonech.

Co jsou to smykové desky?

Smykové desky jsou řízeny automatem a ty se pohybují nepravidelně doprava – doleva, to znamená, že smyk je pokaždé jiný. Řidič tedy předem neví, na jakou stranu se bude jeho vozidlo otáčet. Po vjezdu vozidla do smyku jede automobil po speciální adhezním povrchu, kde jsou automaticky vkládány překážky (například vodní clony), které musí řidič objet. Rozdíl mezi smykovou deskou a driftováním je takový, že při driftování si řidič vyvolá smyk sám, tedy už dopředu ví, jakým směrem se jeho vozidlo bude točit. U smykové desky dochází k momentu překvapení a řidič musí bleskově reagovat. Přepočtená přilnavost ke klouzavému povrchu smykové technologie je následující: 30 km/h na smykové ploše se rovná 130 km/h na dálnici.

Škola smyku Most

Škola smyku Most nabízí nejmodernější areál, který se nachází přímo v areálu závodního okruhu Autodrom Most. Můžete si vybrat z více nabídek kurzů, základní kurz, který je možné vylepšit o soutěž zručnosti. Jedinečná nabídka školy smyku pro ženy, náplň kurzu je téměř totožná jako u základního kurzu, ale jsou zde pouze ženy, čož může některým ženám vyhovovat. Pro pokročilé řidiče nabízí kurz sportovní jízdy. Proč zvolit školu smyku v Mostě?

1. Kluzná plocha s oboustrannou hydraulickou kyvnou deskou a vodními překážkami
simulace smyku zadní nápravy vozidla, jeho následné zvládnutí na kluzné ploše
modifikace cviku s vyhnutím se vodním překážkám
brzdění za různých adhezních podmínek
simulace řešení krizové situace čelního nárazu

2. Kluzná plocha s aquaplaning dráhou a vodními překážkami
brzdění za rozdílných adhezních podmínek, sucho, mokro, led, sníh
slalom na suchu i mokru s vodními překážkami
trénink chování vozidla při průjezdu aquaplaningem
nácvik krizového vyhýbání za rozdílných adhezních podmínek

3. Asfaltová cvičná plocha
nácvik vzdáleností bezpečného rozestupu mezi vozidly
brzdění na suchu – pozvolné, krizové, nenadálé
slalom na suchu

4. Kluzná plocha - kopec se zatáčkou a sedmiprocentním sklonem pro nácvik jízdy a brzdění
rozjezdy, brzdění, průjezd zatáčkou na kluzné ploše
vypozorování rozdílu rovina – kopec
technika vyhýbacího manévru vodním překážkám z kopce
nácvik náhlého vyhýbání vodním překážkám při rychlé jízdě do kopce
přirozený smyk přední a zadní nápravy

Škola smyku v Příbrami

V Příbrami se zaměřují na začínající a mírně pokročilé řidiče, součástí je teoretická část a praktická s vlastním automobilem. Proč zvolit školu smyku v Příbrami? Hlavní výhodou je prostorná plocha cvičného polygonu a velké bezpečnost během provádění cvičných manévrů. Trénink zvládnutí smyku se trénuje v zimě na ledu a v plusových teplotách na speciální kluzné fólii. Na ploše jsou také vodní trysky simulující jízdu se zhoršenou viditelností za deště a hlavně se zde naučíte zvládnout nebezpečný aquaplaning. 

Škola smyku Ostrava

V Ostravě se opět zaměřují na začátečníky, mírně pokročilé řidiče a pro všechny, kdo se za volantem necítí úplně jistě. Kurz se skládá z teoretické výuky, která obvykle trvá 1 hodinu a praktické části na cca 3 hodiny.
Praktická část probíhá na speciální smykové desce pro simulaci náhlého smyku vozidla. Polygon je dále vybaven kruhovou smykovou plochou, aquaplaningovu vanou nebo hlavní přímou smykovou plochou. Systém umožňuje skrápění ploch speciálními tryskami.

Škola smyku v Trenčíně

V Trenčíně používají stejně jako v Příbrami speciální kluznou fólii, v zimě se kurz koná na ledu a na sněhu. Letiště nabízí velkorysý prostor pro bezpečný nácvik krizových situací, kromě fólie, používají vodní trysky simulující jízdu v prudkém dešti včetně aquaplaningu. Jako u výše uvedených provozovatelů, je součástí teoretická a praktická část s vlastním automobilem. Výhodou školy smyku v Trenčíně jsou různé úrovně, od začátečníku po pokročilé řidiče, dokonce se zde můžete učit projíždět zatáčku pod plným plynem a používáním ruční brzy za jízdy. 

Ve všech uvedených školách, kromě Příbrami, je možné si za poplatek zapůjčit vůz. Školu smyku můžete věnovat, rozhodně se jedná o velmi zábavný a hlavně užitečný dárek. Můžete také využít zdarma kurz pro po začínající řidiče do 24 let. Je to obdoba školy smyku, ale více zaměřena na teorii, nicméně všem doporučujeme. Bohužel je kapacita značně omezena, zaregistrujte se co nejdříve ZDE

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!