Speleo ferrata video

11. 5. 2020 17:32 Zážitky

Podívejte se jak jsme testovali speleo ferratu v Moravském krasu. Těžko se zapomíná na první pocity, když jsme dorazili na místo a zjistili co nás čeká, ale stálo to rozhodně za to👌.

Speleo ferrata video

Speleo ferrata na dno propasti

Video je staršího data, článek byl zveřejněn na našich starých stránkách a nyní nadešel čas, si to připomenout. Vydali jsem se do Moravského krasu, vyzkoušet unikátní speleo ferratu, čtyřiceti metrový sestup jeskynní průrvou.

V úvodu vysvětlíme co je to vlastně ferrata. Klasická ferrata je uměle zajištěná cesta umístěna ve skále. Natažené fixní ocelové lano a občasné pomůcky, usnadňují výstup na jinak nedostupná místa. Lezec je vybaven sedacím úvazkem s jistím setem, pomocí karabin je neustále jištěn na ocelovém laně. Nezbytnou součástí výbavy je také helma. Naše speleo ferrata je však odlišná a v České republice unikátní.

Studna

Po příjezdu do vesnice Ostrov jsme se registrovali na provozovně. Dostali jsme potřebné vybavení a společně s instruktorem se vydali k místu sestupu do podzemí. První dojmy byli téměř hrozivé, přišli jsme ke studni a k našemu zděšení to byl právě ten náš očekávaný vstup do propasti. První pohled na začátek trasy doslova vyšvihl adrenalin na nejvyšší možnou úroveň.

Strach je nutné překonat a tak se lezu po provazovém žebříku na dno studny a čekám na další lezce včetně instruktora. S obavou se za svitu čelovky dívám na pokračování trasy, čeká nás ještě cca 40ti metrový sestup.

Speleo ferrata Moravský kras

Sestup až na samotné dno propasti

V první části se plazíme úzkou chodbou na jejímž konci je snad bezedná propast. Učíme se jak postupovat při sestupu. Máme sice zkušenosti s lezením ferrat, ale zde se učíme něčemu novému. Opřeni zády o jednu stěnu se zapřením nohama o protější, dostáváme pomalu do hlubin propasti, myslím, že se tomu říká lezení na tření. Atmosféra je doslova neuvěřitelná, jsme hluboko v propasti je tu až děsivé ticho, které narušuje přecvakávání jistících karabin a hlas instruktora.

Za svitu čelovek se rozhlížíme po jeskyni, sem se opravdu běžný turista nepodívá. Sestupujeme velmi svižně až se nakonec dostáváme na dno propasti. Je tu celkem dost vody a tak se raději nevydáváme k samotnému podzemnímu jezírku. Na dně propasti odpočíváme a kocháme se pohledy, je to zvláštní být 40 metrů pod zemí. Dozvídáme se, že se tato trasa je také využívána k zážitku RANDE V JESKYNI. Pouze ve dvou (samozřejmě s instruktorem) se sklenkou šampaňského na dně propasti, asi ideální místo požádat někoho o ruku :-)

Speleo ferrata Moravský kras

Speleo cesta vzhůru

Lezeme vzhůru, v první části klasicky ferratovým stylem, ale pak začíná ten pravý adrenalin. Cestu na horu je nutné zdolat třením, nicméně dolů to bylo podstatně jednodušší. Byla to makačka, ale nakonec tento úsek celkem rychle překonáváme, to jsme ještě netušili, že to nejtěžší nás teprve čeká. Výlez komínem bylo hodně náročné, ale pokud by Vám to nešlo, instruktor jistě pomůže. V tomto místě se nabízí obtížnější varianta, průlez ještě užším komínem, po velmi krátkém uvážení tuto variantu zamítáme.

Poslední plazení, výlez po provazovém žebříku a stojíme před finálním úkolem, vylézt stěnu studny. Nic jednoduchého, ale podařilo se, pokud by tu měl někdo problémy, instruktor opět pomůže. Sedíme na hraně studny nabiti pozitivní energií, je to krásný pocit absolvovat něco takového, pohled do studny už není tak strašidelný.

Speleo ferrata

Speleo ferrata je vhodná pro všechny co se aktivně pohybují, pro gaučové lenochy to rozhodně není.
Také to nedoporučujeme silnějším osobám, děti dle mého názoru od 15ti let. Není potřeba žádného vybavení, vše Vám bude zapůjčeno. Náhradní oblečení se určitě hodí, na trasu doporučujeme termo triko pod kombinézu.
Nejrychlejší projdou celou trasu za 60 minut, průměrně se trasa chodí za 90 minut, raději však počítejte s časem okolo 120 minut.

Ceny a popis SPELEO FERRATY.

Pokud se vám článek a video líbilo, nebo si přejete speleo ferratu jako dárek, sdílejte na sociálních médiích skrze tlačítka níže a určitě se najde někdo z vašich přátel, kdo vám tento skvělý zážitek věnuje jako dárek.

 

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!