6 zajímavostí o Svátku sv. Valentýna

20. 1. 2022 14:53 Aktuality

Co je to Svatý Valentýn, jste přesvědčeni, že Valentýn je novodobý výmysl, komerční, americký svátek, při kterém se pouze plní kapsy obchodníků? Potom jste na omylu! Den svatého Valentýna má velmi dlouhou tradici a jde o svátek ryze evropský! Jako bonus najdete v článku top přání na Valentýna.

6 zajímavostí o Svátku sv. Valentýna

Svatý Valentýn

Poprvé byl Den sv. Valentýna slaven již roku 496, jeho pojetí však v průběhu historie doznalo řady změn. Největší vliv na tuto tradici mělo 19. století, kdy dříve podomácku vyráběná přání nahradila ta tištěná. Ještě větší boom nastal s rozvojem poštovních služeb. Například ve Velké Británie bylo v roce 1871 rozesláno 1,2 milionu přáníček! Nabízíme vám několik zajímavostí, které jste o svátku zamilovaných možná vůbec netušili…Níže v článku najdete nejkrásnější přání na  sv. Valentýna. Připravili jsme také článek s tipy na valentýnské dárky.

Na začátku byl krvavý pohanský svátek

Jistě vás napadá, proč svátek Svatého Valentýna slavíme právě 14. února. Hlavní důvodem byla zřejmě snaha církve nahradit původní pohanský svátek plodnosti Luprekálie. Ten se každoročně slavil 15. února, byl oslavou blížícího se jara a měl zajistit plodnost a úrodu.

Historie tohoto svátku sahala až do 6. století před naším letopočtem. Během tzv. Luperkalií římští kněží obětovali kozly a psy, jejich kůže byla následně rozřezána na tenké pramínky, kterými byla vyšlehána orná půda a také ženy na ulicích. Takové vyšlehání mělo ženám zajistit plodnost.

Nepřipomíná vám v něčem tento zvyk náš velikonoční? Možná můžeme být rády, že se zkrvavená kůže nahradila proutky!

Věděli jste, že první valentýnka byla psána z vězení?

Historicky první valentýnka opravdu nebyla napsána v příliš romantickém prostředí a to už v 15. století. Karel, vévoda Orleánský, napsal svou milostnou báseň pro manželku Bonnu z londýnské pevnosti Tower po té, co byl ve 21 letech zajat v bitvě u Agincourtu a uvězněn. Vzhledem k tomu, že ve vězení strávil 25 let, neměl bohužel možnost vidět reakci své milované na své básně…

Dopis Julii z Verony

Každoročně píší tisíce romantický duší dopisy, který jsou adresovány Julii, hlavní hrdince nejznámější Shakespearovy romantické tragédie. Do města Verony, kde se tento milostný příběh odehrál, přichází každý rok tisíce dopisů, z nich je na sv. Valentýna vybrán ten nejdojemnější, který je oceněn cenou "Cara Giulietta" ("Drahá Julie"). Chtěli byste si některý z těchto dopisů přečíst nebo snad Julii napsat sami? Najdete je na stránkách Julietclub.com

Valentýn

Proč se na Valentýna dává čokoláda?

Valentýnská tradice darování sladkostí nebo čokolády pochází z 19. století. Na jejím počátku stojí Richard Cadbury, potomek britské rodiny zabývající se výrobou čokolády. Díky zavedení nových technologií do výroby a zpracování kakaových bobů mohla společnost začít vyrábět větší spektrum čokoládových výrobků.

Richard Cadbury využil příležitosti. Navrhnul nové obaly ve tvaru srdce a udělal z čokoládových bonbonů součást oblíbeného svátku. Papírové krabice měly hned dvojí využití, po snědení bonbonů mohly být využity k uchování milostných dopisů i drobných dárků. Tomuto skvělému marketingovému tahu dala stopku až 2. světová válka a nedostatek cukru.

TIP: Pokud zrovna hledáte inspiraci na sladkého Valentýna, máme pro vás nápad - velké 1 kg balení višní v čokoládě značky Maitre Truffout. Patří mezi nejoblíbenější značku višní v likéru. Právem. Už na první ochutnání vás totiž dostanou kvalitní křupavou tmavou čokoládou a šťavnatou višní. Vyzkoušejte a uvidíte sami.

Antivalentýnky měly odradit nápadníky

Valentýn vždy neznamenal jen posílání a předávání zamilovaných dopisů a přáníček. Během 19. století, kdy zaznamenal Svátek svatého Valentýna velký boom, se v Anglii rozmohlo zasílání i tzv. „Vinegar Valentines“ (octových / kyselých Valentýnek).

Pokud byl dívce některý z jejích nápadníků nesympatický, nelíbil se ji a chtěla se ho zbavit, přišla na řadu anti-valentýnka. Podobně jako klasické valentinské přání se i tato anti-valentýnka dala běžně koupit. A dokázala být i pěkně ostrá…  

Kde se vzali baculatí andělíčci jako symbol lásky?

Baculatí andělíčci „amorci“, s luky a šípy, jsou s láskou a Dnem sv. Valentýna spojováni už několik století. Na začátku celého příběhu stojí bůh lásky Erós nebo Amor. Ten si díky svým šípům mohl snadno pohrávat s lidskými pocity. Zlatým šípem s křidélky z holubích per dokázal zažehnout okamžitou lásku, šípem s křidélky ze sovích per naopak lhostejnost nebo nenávist.

Básnířka Sapfó ho popisuje jako „sladkobolného“ a „krutého“ ke svým obětem, je prý nesvědomitý, rozpustilý a charismatický. Právě jeho uličnické a nerozvážné kousky zřejmě vedly k tomu, že začal být vyobrazován spíše jako malý baculatý andělíček, který si dělá, co se mu zlíbí…

Valentýn dnes…

Věděli jste, že každý rok je ve světě rozesláno úctyhodných 145 milionů valentýnských přání a v počtu zaslaných přáních se tak řadí na druhé místo hned za Vánoce? Valentýn není pouze svátkem zamilovaných, je to den lásky jako takové, a takových dnů není nikdy dost!

Nejkrásnější přání

  • Na světě není nikdo, koho bych raději otravoval svým chrápáním🤣
  • „Jsme dva, dva na všechno, na lásku, život, na boj i bolest, na hodiny štěstí. Dva na výhry i prohry, na život a na smrt - DVA!“  Karel Čapek

  • „Teprve když jsme nalezli lásku, víme, co jsme v životě postrádali.“ John Ruskin
  • Valentýn je jen jeden den v roce, ale měla bys vědět, že Tě miluji každý den a každý okamžik.

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!