Ferrata Bechyně

24. 1. 2021 14:36 Ferraty

Extrémně náročná Via Ferrata Bechyně je nejtěžší zajištěnou cestou v České republice. Jak moc je náročná, jsme si sami vyzkoušeli, podívejte se na video z ferraty.

Ferrata Bechyně

Via Ferrata Bechyně


Via Ferrata Bechyně je nejnáročnější ferratou v České republice. Obtížnost je dle rakouské stupnici náročnosti zajištěných cest hodnocena stupněm E (extrémně obtížná). Pokud použijete odsedku, obtížnost se výrazně sníží. Ferrata se nachází v Zářečí u Bechyně, k nástupu na ferratu je to cca 20 minut pěšky (viz mapa ve fotogalerii). Téměř celá trasa vede těsně nad řekou Lužnicí, spíše se jedná o zajištěný traverz než o klasickou ferratu viz video pod článkem.

Bez odsedky se připravte na poměrně náročné silové pasáže, které jsou vhodné spíše pro fyzicky zdatné jedince. Pod článkem najdete fotografie i video z via ferraty. Via ferrata Bechyně je určena pouze pro zkušené, pokud s lezením na ferratách začínáte, doporučujeme zvolit kurz Via ferraty, nebo jednodušší cesty na Hluboké, Havranku v Českém Krumlově, Vodní Bránu v Semilech a Pastýřskou stěnu v Děčíně, kde si můžete vybrat z více snadných cest.

Bechyňská ferrata začíná sestupem k řece...

Sestup k řece není však nijak náročný. Zbytek ferraty je však traverz nad řekou s minimem míst k odpočinku. Na druhou stranu je nutné podotknout, že ferrata v Bechyni není nijak dlouhá. Jako nevýhodu bych viděl v tom, že je jednosměrná. První část traverzu není tak náročná. U lanového mostu máte dvě možnosti, vydat se právě po lanovém mostu, nebo pokračovat traverzem, obě cesty se opět setkávají na konci lanového mostu. Doporučujeme jednu trasu traverzem a na zpáteční cestě přes lanový most.

Via ferrata Bechyně lanový most

Nejtěžší část ferraty vás čeká kousek za mostem, extrémní převis vyžaduje hodně sil. Po jeho zdolání si oddechnete, ale pouze než si uvědomíte, že si tento nepříjemný úsek při zpáteční cestě zopakujete. Za převisem vás čeká pohodová část vedoucí k lavičce na skále, kde si odpočinete. Opět vás čeká volba, zda vylézt až ke zvonečku, nebo se raději vrátit.  Pokud jste měli na ferratě vážnější problémy, pošetřete raději energii na zpáteční cestu, budete jí potřebovat.

Via Ferrata Bechyně převis

Náročná cesta ke zvonečku...

Komu naopak zbylo ještě dostatek sil, může se od lavičky vydat po převislém žebříku ke zvonečku, kde si zazvoníte a ohlásíte úspěšné zdolání ferraty. Jen mějte na mysli, že vás čeká ještě stejná cesta zpět a jelikož cesta sem, vzala hodně sil, bude pro vás návrat pravděpodobné náročnější, proto zvažte, zda se vydat ke zvonečku. Výhodou ferraty v Bechyni je, že se pohybujete kousek nad vodou, případný pád je pouze do vody a to se na této cestě, zvláště v nejtěžším úseku, se to občas stává. Je také otázka, zda na této ferratě používat po celé trase jištění, ale to je na zvážení každého lezce.

Ferrata Bechyně

Začátek trasy: Zářečí u Bechyně
Nástup k ferratě 20 minut
Ferrata oba směry cca 1,5 hodiny
Obtížnost E
Ferratu je možné absolvovat pouze s jištěním a hlavně ochrannou přilbou, doporučujeme přibalit odsedku.


Ferrata v Bechyni je pouze pro fyzicky zdatné jedince, pro nováčky doporučujeme náš kurz Via ferrata na Pastýřské stěně v Děčíně nebo ferratě Vodní Brána u Semil. Instruktor vás naučí, jak se správně jistit a na co si dát pozor. Také vám doporučí vhodné vybavení. Hledáte jiný adrenalinový zážitek?

Pošlete tip svým blízkým Sdílejte tip na dokonalý zážitek!